Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 10:05

Καταστροφές στο σπίτι

Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε σωστά το ζήτημα των καταστροφών που προκαλεί ένας σκύλος στο σπίτι, θα πρέπει καταρχήν να πούμε ότι στον κόσμο των σκύλων δεν είναι καταστροφή σχεδόν τίποτα από όσα αποτελούν καταστροφή για εμάς τους ανθρώπους.

Ένα Labrador για παράδειγμα που τρώει τα πόδια ενός τραπεζιού δεν γνωρίζει ούτε ότι αυτό το πράγμα κοστίζει και κυρίως δεν ξέρει ότι υπάρχουν πράγματα που του αρέσουν μεν αλλά απαγορεύεται να τα δαγκώνει ... Όπως και ένας Γερμανικός Ποιμενικός που καταστρέφει το παρτέρι με τις τριανταφυλλιές μας , το ίδιο και το Μπόξερ που στο διάβα του γκρεμίζει τα πάντα κτλ.

Στον κόσμο των σκύλων πολλά από όσα ενοχλούν εμάς, σε αυτούς , επιτρέπονται.

Έχουμε την διάθεση και τον χρόνο να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο για όλα όσα απαγορεύονται στον δικό μας κόσμο; Αν όχι , πολύ απλά δεν πρέπει να υιοθετήσουμε ποτέ σκύλο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν ένα´´δωράκι ´´ στο παιδί τους και υιοθετούν ένα σκύλο. Τις πρώτες ημέρες ανακαλύπτουν ότι το σκυλάκι κλαίει, λερώνει παντού, δαγκώνει τα χαλιά μας, τις κουρτίνες, τρέχει με ένα παπούτσι στο στόμα και πολλά άλλα. Για άλλη μια φορά λοιπόν τονίζω την σπουδαιότητα , να μην υιοθετούν σκύλο οικογένειες οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα (διάθεση,χρόνος, χρήματα) να δώσουν αυτά που απαιτεί ένας σκύλος.

Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουμε , είναι οτι οι καταστροφές που δημιουργεί ένας σκύλος χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες με βάση την ηλικία. Αυτές δηλαδή που κάνει σαν κουτάβι και αυτές σαν ενήλικας. Άλλες ενέργειες κάνουμε σε ένα κουτάβι και άλλες σε έναν ενήλικα σκύλο. Όπως επίσης άλλες είναι οι αιτίες που ένα κουτάβι δαγκώνει τον καναπέ μας και άλλες οι αιτίες για έναν ενήλικα σκύλο που σκάβει τον κήπο μας.

Το τρίτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οτι σχεδόν ποτέ δεν ευθύνεται ο σκύλος για ότι πράττει. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί κηδεμόνες βγάζουν αβίαστα το συμπέρασμα οτι ο σκύλος τους έχει πρόβλημα , οτι είναι ο πιο δύσκολος σκύλος του κόσμου και στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνονται οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Σαφώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως σε κάθε κανόνα άλλωστε, με ελαττώματα που μπορεί πράγματι να οφείλονται σε έναν κακό εκτροφέα ή σε κληρονομικά χαρακτηριστικά. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ή έστω βελτίωσης της κατάστασης.

Ξεκινώντας λοιπόν από τις πρώτες ημέρες που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι μας θα πρέπει να του δείξουμε όλα όσα απαγορεύονται στον δικό μας κόσμο. Σαν κανόνα βάζουμε ότι το κουτάβι θα πρέπει να περιορίζεται ,τουλάχιστον τις ώρες του ύπνου και τις ώρες που απουσιάζουν όλοι από το σπίτι. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές επιλογές για τον περιορισμό του σκύλου. Είναι αδύνατον να απαιτεί κανείς από ένα κουτάβι 2-3 μηνών , να το αφήνει μόνο του με πρόσβαση σε όλο το σπίτι και κατά την επιστροφή του στο σπίτι να μην βρει ζημιές. Μόνο με δική μας επίβλεψη επιτρέπουμε τον σκύλο να γυρίσει στα μέρη που εμείς θέλουμε και κάθε φορά που κάνει κάποια αταξία, του παίρνουμε την προσοχή και το διορθώνουμε. Πρώτο λοιπόν μάθημα, ο περιορισμός.

Παράλληλα εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας στην εντολή ΟΧΙ. Όπως ακριβώς και στα παιδιά μας οφείλουμε να τους διδάξουμε το ΌΧΙ, έτσι και στο κουτάβι μας.

Το κουτάβι μας επίσης κάνει συνεχώς πράγματα προσπαθώντας να πάρει την προσοχή μας. Για παράδειγμα όταν τρέχει με ένα παπούτσι στο στόμα συνήθως σηκωνόμαστε και το κυνηγάμε. Το κουτάβι λοιπόν βρίσκει τον καλύτερο τρόπο να μας σηκώσει από τον καναπέ και να ασχοληθούμε μαζί του. Τι κάνουμε λοιπόν ;Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ΤΙΠΟΤΑ. Αγνοούμε πλήρως τον σκύλο. Αν όμως είναι τα καλά μας τα παπούτσια; Καταρχήν θα σας πω να μην αφήνετε τα καλά σας τα παπούτσια στην πρόσβαση ενός κουταβιού και κατά δεύτερον πάρτε την προσοχή του με κάτι άλλο. Κουνήστε ένα μπαλάκι, ένα παιχνίδι, μια πετσέτα και προσπαθήστε να το κάνετε να ασχοληθεί με κάτι άλλο και να αφήσει μόνος του το παπούτσι. Σε γενικές γραμμές λοιπόν όταν το κουτάβι κάνει κάτι που δεν σας αρέσει , απλά αγνοήστε το ή πάρτε την προσοχή του με κάτι άλλο που επιτρέπεται. Σταδιακά, εκπαιδεύοντας το κουτάβι με την δική σας επίβλεψη , θα παρατηρήσετε ότι σταματάει να κάνει αταξίες και να ασχολείται με παιχνίδια που επιτρέπονται. Τότε είναι και η στιγμή που θα αρχίσετε να αυξάνετε σιγά σιγά τον χρόνο που θα είναι ελεύθερο και όχι περιορισμένο, χωρίς την δική σας παρουσία. Όπως καταλάβατε απαιτείται χρόνος και δουλειά.

Ακολουθώντας ένα Πρόγραμμα Προεκπαίδευσης Κουταβιών, στο διάστημα από 2 έως 4 μηνών , μπορείτε να αποφύγετε ζημιές αξίας πολλαπλάσιων ΕΥΡΩ από αυτά που θα διαθέτατε για την εκπαίδευση του.

Στα ενήλικα σκυλιά οι διάφορες καταστροφές έχουν σαν βασική αιτία την ελλιπή εκτόνωση. Όταν ο σκύλος μας ξαφνικά παρουσιάζει από το πουθενά μια συμπεριφορά με αλλεπάλληλες καταστροφές, τότε αναρωτηθείτε τι άλλαξε στο πρόγραμμα του σκύλου. Μήπως από εκεί που τον βγάζατε 1 ώρα βόλτα την ημέρα, ξαφνικά τον βγάζετε 10 λεπτά; Ένας ενήλικας σκύλος κατά κανόνα δημιουργεί καταστροφές από βαρεμάρα , ανία, έλλειψη εργασίας. Αυξήστε λοιπόν τον χρόνο της βόλτας ή και την ένταση και θα δείτε ότι όλα θα στρώσουν.
Θα βοηθήσει πολύ και η τήρηση ενός αυστηρού ημερήσιου προγράμματος. Στάνταρ ώρες διατροφής, συγκεκριμένες ώρες στην βόλτα, συγκεκριμένες ώρες περιορισμού. Η τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος βοηθάει πολύ στο να θέσει τα όρια στον σκύλο.

Τέλος στα σκυλιά από 6 μηνών και μετά προτείνω ένα Πρόγραμμα Βασικής Υπακοής , το οποίο είναι ίσως η καλύτερη εργασία για έναν σκύλο καθώς ημερησίως ο σκύλος θα εκτελεί διάφορες εντολές, θα δέχεται δεκάδες επιβραβεύσεις και όπως ακριβώς θα λειτουργούσε για εμάς ένα χόμπι, έτσι και για τον σκύλο η Βασική Υπακοή.

Αναστασιάδης Θωμάς
K9 Doorways Dog Trainers School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων
Κιν. 6979.22.38.03
www.brosdogs.gr