Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 07:56

Ο σκύλος δεν μιλάει Ελληνικά…

Φανταστείτε να μας έπαιρναν οι εξωγήινοι και να μας πήγαιναν σε κάποιον άλλο πλανήτη, όπου φυσικά δεν μιλάει κανείς την γλώσσα μας, ούτε ακόμα και η γλώσσα του σώματος είναι ίδια με την δική μας. Φανταστείτε λοιπόν εκεί, να καθόμαστε σε μια καρέκλα και λίγα λεπτά μετά να εμφανίζεται κάποιος εξωγήινος και να μας ‘’δέρνει’’ στην καλύτερη περίπτωση λεκτικά. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να κατανοήσουμε ότι μας μαλώνουν επειδή απλά καθόμαστε σε μια καρέκλα; Μάλλον καμία. Αν όμως μας έβαζαν τις φωνές , ακριβώς την στιγμή που καθόμασταν στην καρέκλα, τότε μάλλον θα καταλαβαίναμε ότι σε αυτόν τον πλανήτη….απαγορεύεται να καθόμαστε σε καρέκλες.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με τον σκύλο όταν τον μαλώνουμε εκ των υστέρων για κάποια φυσιολογική για αυτόν συμπεριφορά. Στον κόσμο των σκύλων, δεν απαγορεύεται να σκάβουν το γκαζόν, δεν απαγορεύεται να ξηλώνουν λουλούδια και σίγουρα δεν ξέρουν τι είναι παντόφλες, καναπέδες και κουρτίνες. Δεν έχουν καμιά γνώση περί κόστους χρήματος, εάν κάποιο ζευγάρι παπούτσια είναι καινούργιο ή παλιό, δεν ξέρουν καν τι είναι τα παπούτσια. Στον κόσμο των σκύλων, όλα είναι για δάγκωμα, παντού είναι τουαλέτα…

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων, μαλώνουν τον σκύλο τους, ώρες μετά την ζημιά και προσπαθούν να δώσουν τον σκύλο να καταλάβει για την αιτία που προκάλεσε το μάλωμα. Φράσεις του τύπου ‘’τι έκανες εκεί;’’ και το χέρι να δείχνει το καταφαγωμένο πόδι του τραπεζιού είναι μια απόλυτα συνηθισμένη εικόνα, μια όμως απόλυτα λαθεμένη συμπεριφορά εκ μέρους του κηδεμόνα. Όση προσπάθεια και να καταβάλλετε , ο σκύλος σας θα καταλάβει ότι τον μαλώνετε αλλά δεν θα καταλάβει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ , την αιτία που προκάλεσε το μάλωμα. Όσοι αμφιβάλετε μπορείτε να κάνετε το εξής απλό πείραμα. Την στιγμή που ο σκύλος σας δεν κάνει απολύτως τίποτα κακό, μπήξτε του τις φωνές και δείξτε του οτιδήποτε. Πείτε του ‘’τι έκανες εκεί;’’ και θα δείτε ότι θα πάρει ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια στάση σώματος, την ίδια φοβική συμπεριφορά με εκείνη που παίρνει όταν τον μαλώνετε δείχνοντάς του μια πραγματική καταστροφή ή ζημιά. Ο σκύλος δεν μιλάει Ελληνικά…..κατανοεί ότι τον μαλώνετε αλλά δεν καταλαβαίνει την αιτία!

Ήδη κάποιοι από εσάς, που διαβάζετε αυτό το άρθρο, βλέπετε τον εαυτό σας και τον σκύλο σας, είμαι βέβαιος. Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε και πως τελικά μπορεί να μάθει ο σκύλος σας να μην καταστρέφει πράγματα. Τι πρέπει να κάνετε;

Πρώτα απ’ όλα ο σκύλος πρέπει να ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ. Είναι αδιάφορο εάν ζει σε κήπο ή σε διαμέρισμα. Ο σκύλος πρέπει να περπατάει ΜΑΖΙ ΣΑΣ , τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα. Πρέπει να παίζει με άλλα σκυλιά, να υπακούει σε εντολές που θα του μάθετε και να ανταμείβεται για αυτό. Να έχει ένα δομημένο ημερήσιο πρόγραμμα, με ίδιες ώρες φαγητού, περιπάτων, εκπαίδευσης και παιχνιδιού. Να διοχετεύει δηλαδή την ενέργειά του σε θετικά πράγματα και όχι σε καταστροφές. Οι καταστροφές είναι απόρροια ελλιπούς εκτόνωσης και έλλειψης εργασίας (ανία – βαρεμάρα).

Ναι θα τον μαλώσετε όταν χρειαστεί. Ακριβώς την στιγμή που πάει να δαγκώσει το πόδι του τραπεζιού, χτυπήστε δυνατά παλαμάκια (προκαλούμε θόρυβο για να πάρουμε την προσοχή του) και φωνάξτε ΟΧΙ. Εάν δείτε ότι δεν σταματάει , οδηγήστε τον στον περιορισμό (crate box). Το μάλωμα ή η ανταμοιβή, πρέπει να δίνεται ΑΚΡΙΒΩΣ την στιγμή που συμβαίνει το γεγονός και ΠΟΤΕ εκ των υστέρων. Όταν επιβραβεύετε τον σκύλο σας, αυτός καταλαβαίνει ότι τον επιβραβεύσατε για την συμπεριφορά που έκανε 1 δευτερόλεπτο πριν. Το ίδιο και το μάλωμα ή η τιμωρία.

Οι περισσότεροι δυστυχώς εστιάζουν σε αυτά που γράφω στην τελευταία παράγραφο. Πιστέψτε όμως ότι το κρίσιμο είναι η προτελευταία.
Εκτόνωση λοιπόν, πρόγραμμα, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση και θα δείτε ότι ο σκύλος σας θα σας ανταμείψει!

Αναστασιάδης Θωμάς
K9 Doorways Dog Trainers School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων
Κίν. 6979223803
www.brosdogs.gr