Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 11:14

Ο σκύλος μου τρώει ότι βρίσκει στο πάτωμα…

Το σύνολο των κηδεμόνων σκύλων, προβληματίζεται από το γεγονός ότι ο σκύλος τους κατά την διάρκεια της βόλτας και όχι μόνο, έχει ‘’καρφωμένο’’ το κεφάλι του στο έδαφος και τρώει ή βάζει στο στόμα του οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του. Ενίοτε, προσπαθούν ή απευθύνονται σε ειδικούς, για να μάθει ο σκύλος τους να μην τρώει από το έδαφος. Ο φόβος ότι μπορεί να φάει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή κάποια φόλα και να κινδυνεύσει η ζωή του, οδηγεί πολλούς κηδεμόνες να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικές μεθόδους οι οποίες αντί να λύσουν ένα πρόβλημα …δημιουργούν στον σκύλο τους δεκάδες άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ;
Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό για κάθε σκύλο. Τι θα λέγατε εάν κάποιο παιδάκι μάζευε από το δρόμο διάφορα παιχνίδια ή ένας ενήλικας μάζευε από το δρόμο χαρτονομίσματα σε ευρώ; Ο σκύλος που μένει σε διαμέρισμα ή ακόμα και σε κάποια μονοκατοικία, στερείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μια βασική του ανάγκη. Να μυρίσει, να εξερευνήσει πολλές και διαφορετικές οσμές, πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Όσο λιγότερα είναι τα ερεθίσματα που έχει κάποιος σκύλος στη μόνιμη κατοικία του, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η ανάγκη του να εξερευνήσει μόλις βρεί την ευκαιρία. Είναι απόλυτα φυσικό λοιπόν, ειδικά για έναν σκύλο που μένει σε διαμέρισμα, να ‘’εκμεταλλεύεται’’ την ευκαιρία να εξερευνήσει, να μυρίσει, να βάλει στο στόμα του τα πάντα!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ;
Πρίν από κάποια χρόνια ναι γινόταν. Οι ‘’ειδικοί’’ φορούσαν ένα ηλεκτρικό κολάρο στον σκύλο και κάθε φορά που ο σκύλος έσκυβε να πάρει κάτι από κάτω, πατούσαν το κουμπί…. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο σκύλος να ‘’συνδέει’’ την τροφή ή το αντικείμενο που έβλεπε στο έδαφος με το ρεύμα που θα του ερχόταν κατακέφαλα, εάν τολμούσε να το πάρει στο στόμα του. Εν έτη 2018, εκτός του ότι αυτά τα ‘’εκπαιδευτικά εργαλεία’’ έχουν απαγορευθεί (καλώς) , έχουμε μάθει όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, το μέγεθος της ζημιάς που προξενεί κανείς σε ένα ζώο, όταν πάει να του κόψει με βίαιο τρόπο κάποιες φυσικές του ανάγκες. Σκεφθείτε για παράδειγμα ένας άνθρωπος, που του αρέσουν τα γλυκά, κάθε φορά που πάει να πάρει μια σοκολάτα να τον χτυπάει το ρεύμα. Ή κάποιος καπνιστής, να παθαίνει ‘’ηλεκτροσόκ’’ μόλις πιάνει τσιγάρο στα χέρια του. Ίσως πράγματι κόψει το τσιγάρο… αλλά μάλλον θα ξεκινήσει παράλληλα τα ψυχοφάρμακα εάν προηγουμένως δεν κάνει κάποια άλλη ζημιά στον εαυτό του ή τον περίγυρο του. Πόσο μάλλον ένας σκύλος, που δεν μπορεί να αντιληφθεί τι του συμβαίνει, από που του έρχεται η ‘’τιμωρία’’ και για ποιο λόγο. ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ κανέναν ‘’ειδικό’’ που μαθαίνει τον σκύλο σας να μην τρώει από κάτω, χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους. Τα ψυχικά προβλήματα που θα δημιουργήσετε στον σκύλο σας (επιθετικότητα, φοβίες κτλ) είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας από την πιθανότητα να φάει κάτι που δεν πρέπει…

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι αυτή είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Αφού δεχθείτε αυτή την πραγματικότητα, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω.
1) Να βγάζετε τον σκύλο σας, πάντα με οδηγό (λουράκι) , έτσι ώστε να πηγαίνει ο σκύλο σας σε ελεγχόμενα μέρη και να επεμβαίνετε εάν δείτε ‘’επικίνδυνα αντικείμενα ‘’ ή τροφές στον δρόμο.
2) Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας στο Πρόγραμμα Βασικής Υπακοής. Στο πρόγραμμα αυτό, ο σκύλος μαθαίνει να κοιτάει τον χειριστή του κατά την διάρκεια της βόλτας και όχι το έδαφος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο σκύλος να περπατάει δίπλα στο πόδι του χειριστή και να έχει την προσοχή του στραμμένη στον χειριστή, ξεπερνώντας έτσι τα όποια ερεθίσματα που υπάρχουν στο έδαφος.
3) Μάθετε στον σκύλο σας το φίμωτρο. Κατά την διάρκεια της βόλτας, φορέστε στον σκύλο σας το φίμωτρο έτσι ώστε να μην μπορεί να πάρει αντικείμενα στο στόμα του. Ειδικά σε περιοχές που έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας σε φόλες, το φίμωτρο είναι μονόδρομος.
4) Επιβραβεύστε τον σκύλο σας κάθε φορά που σας κοιτάει, στη διάρκεια της βόλτας. Έχετε μαζί σας λιχουδιές και κάθε φορά που ο σκύλος σας κοιτάει, δώστε του μια λιχουδιά. Όταν κάθε κοίταγμα σε εσάς, ισοδυναμεί με μια λιχουδιά, τότε ενισχύεται αυτή τη συμπεριφορά και εξασθενεί η άλλη κατάσταση της έρευνας για ανταμοιβή στο έδαφος.
5) Κάντε δώρο στον σκύλο σας ένα παιχνίδι τύπου Kong. Γεμίστε το παιχνίδι με ειδικό αφρό σκύλου που υπάρχει στο εμπόριο ή άλλη τροφή και δώστε το στον σκύλο σας καθημερινά για 1 ώρα. Ο σκύλος με αυτό τον τρόπο εκτονώνεται με ασφαλή τρόπο, μυρίζει, προσπαθεί να φάει το περιεχόμενο και έτσι περιορίζεται σε έναν βαθμό η ανάγκη του αυτή κατά την διάρκεια της βόλτας. Η οσμή, είναι μια ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ του σκύλου και θέλει καθημερινά να την ασκεί επαρκώς. Τα παιχνίδια τύπου Kong είναι μια καλή λύση.
6) Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας, ποιες είναι οι κινήσεις και πρώτες βοήθειες που μπορείτε να προσφέρετε στον σκύλο σας, σε περίπτωση που φάει φόλα ή καταπιεί κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Πιστέψτε με, αυτό είναι πολύ πιο χρήσιμο και ουσιαστικό από το να αγχώνεστε απλά κάνοντας τίποτα.

Εμπιστευθείτε νόμιμους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές σκύλων. Ρωτήστε για αυτούς, ενημερωθείτε για την δουλειά τους. Διαβάστε και εμπιστευθείτε ενυπόγραφα άρθρα από ειδικούς κα όχι τις απόψεις εμπειρικών...

Αναστασιάδης Θωμάς
K9 Doorways Dog Trainers School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων
Κίν. 6979.22.38.03
www.brosdogs.gr