Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 23:10

Όταν ο σκύλος επιτίθεται στον κηδεμόνα του…όχι για παιχνίδι

Όταν ο σκύλος επιτίθεται στον κηδεμόνα του…όχι για παιχνίδι

Μια πρόσφατη εκπαίδευση που είχα με ένα μικρόσωμο σκύλο και την κηδεμόνα του, στάθηκε αφορμή να γράψω σχετικά με την μικρή αξία της εκτέλεσης κάποιων συμπεριφορών από τον σκύλο (Έλα, Κάτσε, Μείνε κλπ) σε σχέση με την ευρύτερη έννοια της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα.
Στο περιστατικό το οποίο αναφέρομαι έχουμε έναν σκύλο που εκτελεί με σχετικά καλή επιτυχία κάποιες συμπεριφορές, έχουμε δομήσει ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα για όλες τις απαραίτητες δραστηριότητες του σκύλου, έχουμε αντιμετωπίσει ζητήματα καταστροφών και τουαλέτας. Ο σκύλος όμως καίτοι μικρός σε ηλικία (6 μηνών) , εμφανίζει σημάδια επιθετικότητας στο πρόσωπο του κηδεμόνα του. Ξαφνικές επιθέσεις, έλλειψη σεβασμού, δαγκώματα μέχρι και στο πρόσωπο και άλλα διάφορα. Σημειωτέων ότι στα 4-5 μαθήματα που έχουμε κάνει ο σκύλος δεν έχει δείξει μπροστά μου κάποια αρνητική συμπεριφορά.
Τι φταίει; Πολύ απλά και με μια λέξη, ο κηδεμόνας. Συγκεκριμένα φταίει η ανασφάλεια, η διστακτικότητα, η φοβία και κυρίως η αυτοπεποίθηση του ίδιου του χειριστή με αποτέλεσμα ο σκύλος να συμπεριφέρεται έτσι πολύ απλά και λαϊκά ‘’επειδή τον παίρνει να τα κάνει’’. Για όσους γνωρίζουν την δουλειά μου, η άσκηση βίας απέναντι στον σκύλο, είναι κάτι που απαγορεύω ρητά. Μην γίνει καμιά παρανόηση των γραφόμενων μου και βγάλει κάποιος λαθεμένα συμπεράσματα. Διεκδικούμε σαν κηδεμόνες, τον σεβασμό, την υπακοή, μια υγιή και ανταποδοτική σχέση.
‘’Κλέβοντας΄΄ τα λόγια του δασκάλου μου κ. Στέφα, ο σκύλος μας βλέπει σαν ένα ‘’μηχάνημα’’ το οποίο μπορεί και ανοίγει κονσέρβες, μπορεί να ανοίξει το ντουλάπι για να του βάλει κροκέτες, φτάνει τα παιχνίδια που βρίσκονται σε ψηλά μέρη, τον βγάζει βόλτα, τον φροντίζει και άλλα πολλά. Άρα εκ των πραγμάτων ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον σκύλο και για λόγους επιβίωσης και αυτοσυντήρησης , ο σκύλος φροντίζει να ήμαστε καλά και να μας ευχαριστεί. Όταν ο σκύλος φτάνει στο σημείο να επιτίθεται λοιπόν στον κηδεμόνα του, έχουν γίνει ή συνεχίζουν να γίνονται μια σειρά από λάθη εκ΄ μέρους του κηδεμόνα.
Παύει να μας απασχολεί αν ο σκύλος έρχεται στο Έλα, αν εκτελεί το Κάτσε ή αν ξέρει το Μείνε. Είναι περίπου αδιάφορο να μην τραβάει ο σκύλος στην βόλτα, όταν ο ίδιος ο σκύλος δείχνει επιθετικότητα προς τον χειριστή του. Το συγκεκριμένο περιστατικό, λόγω της μικρής ηλικίας του σκύλου εκτιμώ ότι θα το αντιμετωπίσουμε. Ίσως μέσα από τα λεγόμενά μου, αρκετοί, να έχετε δει τον εαυτό σας. Μην καταδικάζεται τον σκύλο. Μην προσπαθείτε να το λύσετε μόνοι, ασκώντας συνήθως σωματική βία. Απευθυνθείτε σε κάποιον και ζητήστε βοήθεια. Ένας ειδικός θα σας πει πώς να λύσετε το πρόβλημα ή θα σας πει ότι ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ και η σχέση έχει ‘’καεί’’.
Η δουλειά του εκπαιδευτή είναι να εκπαιδεύσει κυρίως τον κηδεμόνα. Να εισέλθει στην ψυχή του ή δυνατόν και να αντλήσει όλες εκείνες τις πληροφορίες για να βρει την κατάλληλη μέθοδο για να βελτιώσει ή και να διορθώσει μια συμπεριφορά. Ο σκύλος τείνει να επαναλαμβάνει πράγματα που εξ’ αυτών απολαμβάνει κάποια ανταμοιβή. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι υλική όπως για παράδειγμα μια λιχουδιά, αλλά μπορεί να είναι και ψυχική όπως για παράδειγμα να εκτονώνει το στρες του. Παράλληλα ο σκύλος τείνει να αποφεύγει συμπεριφορές με τις οποίες ζημιώνεται. Αποφεύγει συμπεριφορές που, όταν αυτές συμβούν, αφαιρείτε από την ζωή του κάτι θετικό.
Κάθε σκύλος όμως είναι μοναδικός, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πόσο μάλλον κάθε κηδεμόνας με σκύλο είναι μια σύνθετη σχέση. Όποιος τολμήσει να εφαρμόσει μια κόπια, μια συγκεκριμένη συνταγή για όλες τις περιπτώσεις το πιο πιθανό είναι να αποτύχει. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται και να εξετάζονται όλα κατά περίπτωση. Αναλόγως τον χειριστή, αναλόγως τον σκύλο πρέπει να βρεθεί η πιο εφαρμόσιμη μεθοδολογία για να έρθει το αποτέλεσμα.

Αναστασιάδης Θωμάς
K9 Doorways Dog Trainers School
Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων
Κίν. 6979.22.38.03